Empowering Communities Through STEM BG

ПРОЕКТ “EMPOWERING COMMUNITIES THROUGH STEM”

1-ВИ МАЙ, 2021 ДО 30-ТИ МАРТ, 2022

Община Павликени и Община Сливен, България

 

Проектът “Empowering Communities Through STEM” е детски проект, ръководен и изпълняван от Vox Tua, сдружение с нестопанска цел, което се стреми да ангажира, образова и овластява децата и младежите. Проектът е изцяло финансиран от Посолството на Съединените американски щати – София. Този проект ще се фокусира върху предоставянето на ресурси на участващите училища и учители, които да провеждат през цялата учебна година интерактивни и забавни експерименти в клас на базата на STEM със своите ученици с цел да подхранват и стимулират тяхното любопитство и подтикване към кариера в науката.

Участниците в проекта ще бъдат ученици от 1., 2, и 3. клас от пет училища от следните градове/села: Павликени, Сливен, Батак и Върбовка. Проектът ще обхване общо 550-600 ученици и над 30 учители.

Цели

Този проект е вдъхновен от успеха иPhoto Of Woman Pointing On White Paper отзивите, които получихме от директорите, учителите, родителите и учениците, участвали в проекта проектът „Млад учен 2020-2021“. Директорите и на петте участващи училища показаха категорична готовност да продължат да работят с Vox Tua за устойчивото разширяване на проекта, защото наистина вярват в положителното въздействие, което нашите проекти оказват върху техните общности.  Основната цел на проекта продължава да бъде да вдъхновява децата в неравностойно положение от провинциални райони да се насочат към научна кариера и да разберат, че изучаването на науката може да бъде забавно и увлекателно. Този нов проект обаче се фокусира върху предоставянето на инструменти, ресурси, подкрепа и обучение на учителите, за да могат те да провеждат сами експерименти в клас в продължение на много години. Фокусът на този проект е дългосрочната устойчивост и внушаването на важността на менторската културата между младите гимназисти и учителите/училищата.

Участващи училища

Избрахме да продължим да си партнираме с петте училища от миналия проект. Четири тях са от община Павликени, а едно – от Сливен. Петте училища, които участват в проекта, са:

Екипът, изпълняващ проекта

Ръководителите на проекта са Луис Ломели, директор на Vox Tua, и десет ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Луис има повече от 15 години опит в областта на образованието и развитието на младежта по целия свят. Като доброволец в продължение на две години и половина в Корпуса на мира той е развил страст към ръководенето на проекти, които имат за цел да вдъхновят децата и младите хора да разгърнат пълния си потенциал и да окажат положително въздействие върху своята общност. Учениците от Софийската математическа гимназия са от 11. и 12. клас и имат множество отличия в областта на природните и хуманитарните науки, както и богат опит в областта на образованието и образователните дейности.

Структура и подробна информация за проекта

  1. Изготвяне на Ресурсен наръчник с 24 забавни и образователни експеримента в клас: осем експеримента за 1. клас, осем експеримента за 2. клас и осем експеримента за 3. клас. Concentrated multiracial children discussing while watching samples in microscope in room with plantsУчениците от гимназията ще създадат Ресурсния наръчник от нулата; ще бъдат отпечатани над 30 професионални копия, а PDF версия ще бъде достъпна на нашия уебсайт. Учениците от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ ще бъдат отговорни за съставянето на Ресурсното ръководство от началото до края; ще работят заедно в един екип (под ръководството и наставничеството на Луис Ломели). Над 550 ученици ще могат да се насладят на 8 експеримента през цялата учебна година, а ако са първи или втори клас – дори и на повече.
  2. Ръководителите на проекта ще преподават съвместно с началните учители чрез практически курсове, базирани на експерименти. Като част от процеса на обучение и менторство ръководителите на проекта ще проведат по два експеримента с всеки учител, за да им помогнат да придобият увереност и сигурност в изпълнението на експерименти. Чрез този процес на съвместно преподаване учителите ще се запознаят по-добре с експериментите от Ресурсния наръчник и ще получат необходимата подкрепа от своите ментори. Освен това, като учениците от гимназията и учителите си сътрудничат заедно пред учениците от началното училище, проектът предоставя послание за важността на менторската култура в класните стаи.Няма налично описание.
  3. Осигуряване на всички материали за експериментите в Ресурсния наръчник. Ръководителите на проекта и Луис Ломели ще съберат всички материали, необходими за изпълнението на експеримента, и ще ги предоставят
    на всяко училище и всеки учител, за да им позволят да провеждат вълнуващи експерименти в клас през цялата учебна година.
  4. Обучение и менторство. Всички учители, които ще участват в проекта, ще получат достатъчно обучение, за да се чувстват готови да провеждат експериментите самостоятелно. Всички обучения ще бъдат водени от ръководителите на проекта и Луис Ломели, директор на Vox Tua.