The Young Scientist Project 3 BG

ПРОЕКТ “THE YOUNG SCIENTIST PROJECT 3

ЯНУАРИ, 2023 ДО ЮНИ, 2023

Враца, Монтана, Перник, Горна Оряховица, Батак, Върбовка, Върбица и Плевен, България

 

Проект “The Young Scientist Projectе детски проект, ръководен и реализиран от „Вокс Туа“, сдружение с нестопанска цел, стремящо се да ангажира, образова и да дава възможност за изява на деца и младежи. Проектът е изцяло финансиран от Посолството на САЩ – София. Този проект ще се фокусира върху предоставянето на набор от интерактивни и забавни дейности на деца от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас с цел да подсили и стимулира тяхното любопитство и признателност към кариерата в науката.

Участниците в проекта ще бъдат ученици от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас от седем училища от следните градове и села: гр. Враца, гр. Монтана, гр. Перник, гр. Горна Оряховица, гр. Батак, с. Върбовка, с. Върбица и гр. Плевен. Проектът ще обхване общо 1615 ученици.

Цели

Science Images - Free Download on FreepikПроектът има за цел да вдъхновя деца от ранна възраст да развият страст към кариери в сферата на STEM (Наука, технологии, инженерство и математика). Посредством експериментално-ориентирани курсове, научни комплекти и YouTube видеа проектът се стреми да мотивира деца към науката и да развие умения в правенето на наблюдения, създаването на научни доклади и оценката на резултати за изпълняването на иновативни решения: основни и необходими елементи на професионалното развитие.

Участващи училища

Избрахме да работим със шест училища. Три от тях са в Община Враца, две са от Община Монтана и едно е от Община Перник. Те са съответно:

Водещият екип

Двете личности, водещи проекта, са Луис Ломели, управител на „Вокс Туа“, и гимназисти на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Луис има повече от 16 години опит в образованието и младежкото развитие из целия свят. Като доброволец за 2.5 години в Корпуса на мира той развива страст към воденето на проекти, които целят да вдъхновят деца и младеж към постигането на своя пълен потенциал и към оказването на позитивно въздействие върху своята общност. Учениците от СМГ са от 10ти до 12ти клас и са с множество отличия в областта на точните и хуманитарните науки и имат богат опит в сферата на просветата и образователните дейности.

Структура на проекта

  1. Учениците ще водят експериментално-ориентирани часове с продължителност два учебни часа във всеки клас.
  2. В края на часът всеки ученик ще получи научен комплект, който може да бъде отнесен у дома, с пълни инструкции за изпълнението на експериментите вътре в него. Това ще създаде прекрасна възможност за участието на родителите в учебното развитие на тяхното дете. Всеки ученик ще разполага с материалите за изпълнението на четири различни експеримента, създадени от екипа на проекта.
  3. За да се стимулира устойчиво развитие на децата, „Вокс Туа“ ще създаде 10-13 оригинални видеа в You Tube с нови експерименти, които децата ще могат да изпълнят у дома с подръчни материали. Всички видеа ще бъдат достъпни без заплащане. Пълни инструкции по експериментите ще могат да бъдат безплатно свалени от сайта на „Вокс Туа“.

Детайлна информация за трите дейности на проекта

„The Young Scientist Project 3“ („Проект на младия учен 3“) цели да вдъхнови деца в начален училищен етап да развият и разширят своя интерес в сферата на науката.

1. Първата дейност, която проектът предлага, се състои в двучасови интерактивни представяния на два експеримента, водени от лидерите на проекта – учениците от СМГ. Децата участват активно в заниманията с предоставени материали, като в процеса на изпълнение се представят опростени концепции и терминология, директно свързани с приложения материал. Двата представени експеримента са съответно:How to Make a Lava Lamp | Easy DIY Lava Lamp

  • „Лава лампа“ (Химия) – Учениците ще бъдат запознати с основни понятия от химията по забавен начин. Появата на мехурчета след добавянето на евфервесцентна таблетка в смес от олио и оцветена вода създава цветна лава лампа, показваща разликата в плътността и хидрофобните качества на олиото.
  • Balloon car lesson plan - YouTube„Кола балон“ (Инженерство & Физика) – Всеки ден ставаме свидетели на чудесата на инженерството. С този интерактивен експеримент учениците ще се научат как сами да построят модел на кола. Колата показва прости механизми като окачване и се задвижва от изпускането на въздух от „двигателят“ – балон, показващ изместването на газовете в пространството.

2. Втората част на проекта се състои в раздаването на научни  комплекти, проектирани и създадени от сдружение „Вокс Туа“,  за всяко дете с 4 допълнителни експеримента. Освен всички необходими материали за тяхното изпълнение са предвидени и подробни упътвания с образователна информация. Комплектите предоставят перфектната възможност за ангажиране на родителите и създаването на забавна образователна обстановка у дома. Трите експеримента са съответно:Rainbow walking water science experiment | Athletes For Kids

  • „Ходеща вода“ (Химия) – Водата е един от най-важните ресурси, от които се нуждаем, за да оцелеем. В този експеримент можем да наблюдаваме нейните качества и взаимодействия с различни вещества и как тя привидно се противопоставя на гравитацията.
  • „Магическо влакче“ (Физика) – Този експеримент е предназначен да въведе важни концепции в магнетизма и електричеството по забавен начин. Създаването на собствена електрически влак може да звучи трудно, но с помощта на науката е напълно възможно, този експеримент демонстрира законите на физиката, ключови в строителството.
  • „Оръдие за пинг понг топчета“ (Инженерство) – Благодарение на това оръдие за пинг топчета, което ще построите сами, ще имате възможност да научите интересни физически концепции и факти, докато се забавлявате. С включеното топче можете да тествате вашето творение, както и да експериментирате с него.
  • „Стрес топка“ (Физика) – Това стрес топче е полезен инструмент не само за релаксация, но и за демонстрация на свойствата на царевичното нишесте и наблюдение на различните агрегатни състояния на веществата. Този интерактивен експеримент е най-добрият начин да проучите концепцията за ненютонови течности и да навлезете във физиката.

3. Третата и финална дейност на проекта е създаването на 10 YouTube видеа. Тази част цели устойчивото развитие на проекта, предоставяйки важни ресурси за учениците и родителите, за да продължат да надграждат знанията, придобити чрез първите две дейности. „Вокс Туа“ ще създаде всеки видеоклип под формата на демонстрация на забавен и образователен научен експеримент, който участниците и техните родители могат да направят от вкъщи с ограничени ресурси. Видеоклиповете ще бъдат увлекателни и лесни за проследяване. “Вокс Туа“ вярва, че ученето е постоянен процес и изисква единствено желанието на човек да се учи и да се стреми да бъде своята най-добра версия.