“The Dance of Martial Arts” Project BG

Проект “ТАНЦЪТ НА БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА“

От 1-ви декември 2022 г. до 30-ти април 2023 г.

Локации: с.Бистрица, Елин Пелин и Петърч, България

 

Танцът на бойните изкуства“ е проект на местно ниво, ръководен и изпълняван от Vox Tua – сдружение с неправителствена цел, което се стреми да ангажира, образова и насърчава децата и младежите. Този проект ще създаде безопасно и иновативно пространство за обучение на деца и тийнейджъри, където те ще могат да развиват своите интердисциплинарни знания и да подхранят своето любопитство към науката.

Участниците в проекта ще бъдат ученици от пети до дванадесети клас от следните локации: Бистрица, Елин Пелин и Петърч. В проекта ще се включат общо над 150 ученици.

Цели

Проектът има за цел да вдъхнови деца в неравностойно положение от пети до дванадесети клас да развият страст към науката чрез бойни изкуства и да повиши интереса и оценката им относно кариерите в областта на STEM. Чрез извънкласни уроци/лекции учениците ще научат как се свързват спортовете, по-конкретно таекуондото. Науката може да се прилага към почти всичко в реалния свят. Те ще усвоят и умения за цял живот като критично мислене, решаване на проблеми, сътрудничество, дисциплина и увереност.

Участващи училища

Избрахме да си партнираме с три училища. Училищата, които участват в този проект, са:

 • СОУ „Васил Левски“ – Елин Пелин
 • ОУ „Отец Паисий“ – Петърч
 • СУ „Христо Ботев“ – Бистрица

Екипът, изпълняващ проекта

В ролята на директор на проекта, който ще го ръководи и изпълнява, е Тодор Пенчев. Той е дванадесетокласник в Софийската математическа гимназия и състезател по таекуондо с черен колан трета категория в Таекуондо клуб “Спарта“ (десет години) и Таекуондо клуб “С“ (една година). Има разширени познания и опит в областта на науката, особено във физиката и математиката, и е участвал в международни състезания по таекуондо. Освен това има едногодишен опит в преподаването на таекуондо на деца. В качеството си на супервайзер и ментор, Луис Ломели, директор на Vox Tua, ще подкрепя и напътства Теодор за ефективното изпълнение на проекта. Луис има повече от 15 години опит в областта на образованието и развитието на младежта по целия свят.

Структура и Информация за проекта

Проектът ще се фокусира върху това Теодор да провежда извънкласни курсове два пъти седмично в три различни училища за над 150 ученици в продължение на пет месеца. По време на тези курсове участниците ще:

 • Научат приложенията на физиката и математиката в таекуондото. Ще разберат как науката играе важна роля в спорта. В този случай – науката е музиката или механизмите, а таекуондото – танцовите движения.
 • Усвоят научни теории чрез движенията на таекуондото. Ще изпробват от първа ръка как да използват научените теории в удари, ритници, блокове и т.н.
 • Научат как основните познания в областта на науката могат да бъдат включени не само в бойните изкуства, но и във всеки друг спорт и как могат да позволят на децата да се превърнат в по-добри играчи и ученици.
 • Научат, че същността на интелектуалното развитие се състои в приемането и прилагането на равноправен обмен на идеи между различните области.
 • Научат ефективни стратегии и методи, за да станат по-добри отборни играчи.
 • Научат значението и предимствата на интердисциплинарното обучение.
 • Увеличат участието си в областите на STEM.
 • Се забавляват истински докато учат
 • Разработят уникален екипен проект през април. Учениците ще представят пред класа научна теория чрез съчетание на таекуондо.